Бизнес България

Валентин Николов: има средства за 7 и 8 блок

  20.04.2024 18:35             
Валентин Николов: има средства за 7 и 8 блок

Има достатъчно средства за предстоящите дейности по строителството на 7 и 8 блок на площадката на АЕЦ, както и за обезпечаване на инвестиционната програма на дружеството", каза Валентин Николов – изпълнителен директор на атомната електроцентрала днес. 

Работата по изграждането на двете ядрени мощности върви според графика, поставен от Народното събрание, потвърдиха и депутатите Дилян Добрев и Станислав Анастасов. Припомняме, че съгласно решение на Народното събрание от декември миналата година се изготви предварителен график от високо ниво за изграждане на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР 1000. Съгласно ускорения план до 30 април би трябвало да завърши процеса по избор на строителна компания. 

Според Делян Добрев, който е председател на енергийната комисия в парламента, вчера е получен доклад от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности”, с който уведомяват народните представители, че всичко, което е поставено като условие, е било прието и може да се продължи напред. Става дума за това дали „Хюндай“ отговарят на изискванията на Народното събрание за фиксирана цена, срок на изграждане. Едно от условията също е и, че повече от 30 % от подизпълнителите трябва да са български компании. В тази връзка преди дни „Уестингхаус“ подписа споразумения със 17 български компании, с които да си сътрудничи в процеса при изграждане на нови ядрени мощности в България и региона. 
Междувременно от Министерството на енергетиката съобщиха, че служебният министър е имал среща с регионалния директор на "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" за Европа и Северна Африка г-н Хюнг-Хван Парк. От "Хюндай" са представили опита и експертизата си в областта на ядрената енергетика като една от водещите компании, изграждащи ядрени мощности.

Днес, 20 април в АЕЦ Козлодуй бе получено свежото ядрено гориво произведено от Уестингхаус. Подробности тук

Станислав Атанасов - народен представител от V многомандатен видински район


Междуведомствени работни групи ще ускорят реализацията на проекта за нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“
Тур на книгодарите в Национална кампания "Зелено четене" във Враца СНИМКИ
След атентата: Правилно ли са действали охранителите на словашкия премиер
За кои болести все още няма лек
Кметът на Видин поздрави Богомил Петров по повод 60 години от постигането му на световен рекорд по вдигане на тежести СНИМКИ
Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия